Fakta om Psoriasis
Vad är psoriasis?
Psoriasis är en vanlig, kronisk sjukdom där immunsystemet spelar en central roll. Sjukdomen drabbar mellan 2–3 % av världens befolkning. Det finns ingen bot, men den kan lindras med behandling. Psoriasis är ärftlig och är inte smittsam.
Psoriasis och dess påverkan
Psoriasis kan påverka huden och även leda till psoriasisartrit, vilket är en form av ledinflammation. Sjukdomen drabbar individer oavsett ålder eller kön.
En kronisk inflammatorisk systemsjukdom
I Sverige beräknas cirka 250 000 till 300 000 personer ha psoriasis, vilket gör den till en av de vanligaste folksjukdomarna. Trots att många har sjukdomen finns det fortfarande ett stort kunskapsglapp, både bland allmänheten och inom vården. Föråldrade föreställningar, som att psoriasis är enbart en hudåkomma eller att den är smittsam, är fortfarande vanliga.
För människor med psoriasis innebär sjukdomen att immunsystemet inte fungerar som det ska. Det kan resultera i att immunförsvaret angriper den egna vävnaden, vilket leder till inflammation.
Framsteg inom forskningen
Forskningen ger allt mer insikt i psoriasis som en systemsjukdom som kan påverka fler organ än bara huden. Det är vanligt med samsjuklighet, så det är viktigt för både patienter och vårdgivare att vara uppmärksamma på symtom som kan tyda på andra sjukdomar, som hjärt-kärlproblem, mag-tarmbesvär, typ 2-diabetes och inflammatoriska ögonsjukdomar. Att hålla koll på blodtryck och vikt samt att sluta röka är viktiga åtgärder för att förebygga eller lindra vissa samsjukligheter.
Variationer av psoriasis
Psoriasis går i skov, vilket innebär att sjukdomen "blossar upp" i perioder. Intensiteten och omfattningen varierar mycket mellan individer. Vissa kan ha lindriga besvär och vara symtomfria under långa perioder, medan andra upplever svårare och mer kontinuerliga symptom. Psoriasis kännetecknas av kraftig nybildning av hudceller, vilket resulterar i fjällande, rodnande, torra fläckar på huden och i hårbotten. Utslagen kan se olika ut, och deras omfattning kan förändras över tid, påverkas av livsstil och välbefinnande.
Orsaker till psoriasis
Orsaken till psoriasis och vad som utlöser sjukdomen är inte helt klarlagt, men ärftlighet spelar en stor roll. Risken att utveckla sjukdomen är högre om det finns en familjehistorik. Sjukdomen kan också utlösas av faktorer som infektioner, vissa läkemedel och psykisk stress.
Ledbesvär
Om du har psoriasis och får problem med lederna kan det vara tecken på psoriasisartrit. Ledbesvär är vanliga, och psoriasisartrit kan bryta ut även utan tidigare symptom på psoriasis, även om det är ovanligt. Det finns inget direkt samband mellan graden av hudsymptom och utvecklingen av psoriasisartrit. Symtomen inkluderar stelhet, smärta, ömhet i muskler och senfästen samt svullna leder. En tidig diagnos och adekvat behandling är avgörande för att bromsa sjukdomsförloppet.
Behandling och egenvård
Det finns i dagsläget ingen behandling som kan bota psoriasis eller psoriasisartrit, men individuellt anpassade behandlingar kan lindra besvären avsevärt och förbättra livskvaliteten. Det är viktigt att söka hjälp och få en korrekt diagnos baserat på dina symptom.
För mer information om psoriasis, behandling och egenvård, besök gärna psoriasisforbundet.se. Där finns tips och råd, liksom möjligheter att ta del av andras erfarenheter av att leva med sjukdomen.